Iti doresti sa creezi un site web sau un blog si ai ales WordPress ca si CMS. Reputat pentru polivalenta sa si pentru usurinta cu care se utilizeaza, WordPress este in ziua de azi folosit de aproximativ 30% din utilizatorii de Internet. Insa, pentru persoanele care nu sunt familiarizate cu lumea WP, exista numeroase puncte de confuzie.
WordPress.com vs WordPress.org – pe care ar trebui sa il folosesti? Care sunt diferentele intre ele? Care este cea mai buna solutie pentru site-ul tau web?
Care sunt obiectivele tale?
WordPress este un sistem de gestionare a continutului in jargonul dezvoltarii web sau CMS in engleza. WordPress este in egala masura un open-source ceea ce inseamna ca o intreaga comunitate il mentine. O societate cu un scop lucrativ dar care nu este proprietara site-ului pe care urmeaza sa il lansezi.
WordPress.com – locatia unei cladiri pentru spatiul tau de viata (site-ul tau web). Poti plati optiunile aditionale insa, la urma urmei, totul depinde de proprietar (WordPress.com) Acestea fiind spuse, proprietarul tau trebuie sa plateasca ca totul sa functioneze in parametri normali.
WordPress.org – posedarea unei cladiri pentru spatiul tau de viata. Posezi totul pe propriul tau spatiu de gazduire. Faci ceea ce iti doresti cu alte cuvinte. Cu alte cuvinte, esti responsabil de tot.
Care sunt difeerentele intre WordPress.com si WordPress.org?
Pret. Numeroase sunt persoanele care isi doresc sa foloseasca WordPress.com si isi dau seama rapid ca una din abordari este gratuita in timp ce alta percepe taxe de functionare. Insa iata capcana “este gratuit” pentru orice sub-domeniu WordPress.com fara actualizari si cu posibilitatea ca WordPress.com sa difuzeze anunturi pe site-ul tau. WordPress.com functioneaza sub forma unui pachet de abonamente grupate care ofera diferite functionalitati pe masura ce site-ul se actualizeaza. Poti obtine spre exemplu un site WordPress configurat de la zero incepand cu 100 de euro pe an, adica cu un nume de domeniu, o gazduire de calitate si optiuni nelimitate.
Design/teme. Daca folosesti propria copie de WordPress pe serverul propriu, poti face tot ceea ce iti doresti in ceea ce priveste designul. WordPress (.org) functioneaza mereu sub forma de Teme (sau templates) – poti folosi teme gratuite de la WordPress.org sau teme premium, contra cost, facute special pentru industria in care activezi sau sa folosesti un cadru tematic pentru a adauga o multime de functionalitati site-ului tau web.
Cu WordPress.com – nu ai acces direct la site-ul sau la tema ta. In loc de asta, trebuie sa alegi printre temele propuse de WordPress.com (gratuite sau contra cost).
WordPress.org furnizeaza un mai bun grad de personalizare insa acesta este limitat la ceea ce poti face prin intermediul unei teme sau competentelor in ceea ce priveste temele (PHP sau CSS).
Functionalitati/plugins. Plugin-urile este un alt motiv pentru care WordPress este atat de popular. Aceste pluginuri ne permit sa adaugam functionalitati suplimentare site-ului tau web precum pluginuri de caching, page builders si sa personalizezi site-ul pe gustul tau. Insa, WordPress.com nu autorizeaza scripturile Google Analytics sau forme de sharing sociale in afara de serviciile integrate de WordPress.